torsdag 17 december 2009

Hur går det rent ekonomiskt och Newyorken startar på Bergsåker

New York City har kommit med i ett lopp på Bergsåker dagen före julafton.

Det blir hennes 19:e start för året. Hon har tävlat ganska jämnt hela året och snittat straxt över 2000 kronor per start. Det är där med på gränsen att hon burit sina egna kostnader den gångna säsongen.

Det är som sagt dyrt det här med trav. Hon har dock varit billig i drift vad det gäller veterinärkostnader där stannar vi på under 1000-lappen tror jag. Hon har i princip bara vaccinerats.

Sedan så har ju själva resandet till banorna och mina drivningsböter varit den stora boven i dramat vad det gäller biortfallet. Sedan så kostar det ca 300 att starta varje gång med anmälningsavgifter och stallplats på banan.

Jämför man henne med Parkin som ändå varit mer eller mindre fräschast av dem alla så har han sprungit in 44 500 fördelat på 14 starter. Bättre snitt än NYC men istället så skenade hans veterinärkostnader i väg till närmare 15 000 kronor. Det har varit kastrering, blodprover och genomgångar vid några tillfällen som kostats på. Han hamnar då på samma snitt som NYC ungefär efter dessa avdrag.

Värst av alla i kostnadshänseende har dock Norma varit. Hon har tjänat 12 000 kronor på premieloppet. Hon har också haft klippkort hos veterinärerna och behandlats vid tre tillfällen för närmare 10 000 kronor sammanlagt. Lägg till mat och andra omkostnader på henne så blir det mycket röda siffror.

En annan som "går back" här på Storjorden är gamlingen Hibbitt som gjorde tre starter i våras sedan har han gått i hagen. Det blev inga pengar in på honom då. Sedan pensionerades han.

Han har dock inte kostat någonting i veterinärvård men väl ätit en hel del.
Även om han hade de lägsta kostnaderna så är han ju rent ekonomiskt ett enda stort stort minustecken. Å andra sidan är väl han den som tidigare försörjt sig bäst, även om de intäkterna från honom bara generade 25 procent i min ficka.

De pengarna har han dock ätit upp för länge sedan.

Under 2009 sprang mina hästar in 92 850 kronor.

Det är det bästa året på väldigt länge. Ändå har det hela gått minus så det smäller om det.

Men så är det i den här branschen.

Skulle man dessutom lägga in en kostnad för den timtid för den tid man lagt ner på hästarna så snackar vi verkligen om ett Ebberöds Bank.

De som är lite snabba i matte förstår ju att de som håller på med trav gör det inte för pengarnas skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar