onsdag 9 december 2009

Händer ingenting

Ja, här händer det ingenting.
Det är mer eller mindre slut på tävlingssäsongen för hästarna på Storjorden.

Ingen av dem har varit speciellt bra på slutet om man undantar Newyorkens sista lopp, då hon kändes lite piggare igen och var riktigt skaplig även om det stod i referatet från Bollnästravet: "Andra ytter, för drivning upploppet ner till maxplacering" Att hon öppnade hårt i körning om ledningen och att hon började de första 700 metrarna i dödens berördes aldrig.

Sedan är det väl tveksamt om det ska kallas "drivning" det jag sysslade med upploppet ner när tömmen och spöt satt fast i varandra

Hon fick en liten febersläng dagarna efter loppet men verkar som vanligt igen nu och jag tränar på och anmäleroch hoppas på att vi kommer med någonstans. Hon har ju svårt att sätta nosen först och behöver vara med därframme direkt för att bjuda till, så det är ju lönlöst att gå ut i B-lopp eller från tillägg i ett comebacklöp.

Då är det bättre att stanna hemma tills hon kommer med på en vettig proposition.

Tänkte först anmäla Parkin till Bergsåker den 11:e men struntade i det. Blev mycket hästar och då han visat vikande form de senaste loppen så bryr jag mig inte om att starta något mer.

Tänkte träna på lite hårdare i vinter och hoppas han mognar till lite till nästa säsong.

Han har ju visat att kapacitet finns men verkar inte vilja utnyttja den riktigt.

Vi får se hur det ser ut framöver våren.

De övriga två är det väl inte mycket att orda om. Hibbitt är snart pensionär på riktigt och Normas framtida äventyr velar jag på om fortfarande. Tanken är väl att hon ska köras igång igen så fort det blir snö. Funkar det inte blir det kanske betäckning i sommar istället.

Avslutar med några ord om rättegångarna mot Åke Svanstedt (grisfösaren) och Robert Bergh (drivningen).

Det är olyckligt för travet som folksport när sånt här saker dras upp i media, eftersom många som läser detta förstår inte riktigt vad som händer inom travvärlden och allt får för stora propotioner.

Som jag ser det så finns det troligen inte särskilt många människor som valt detta som yrke/hobby för att man gillar att plåga djur.

De allra flesta, för att inte säga alla håller på för att man gillar hästarna och om man ser till det ekonomiska utfallet så kan man närmast tänka sig att de som håller på för pengarnas skull slutar nog ganska snart.

Angående Svansted och Bergh så är de ett par av landets mest framgångsrika tränare och kuskar och har de använt ej tillåtna metoder så ska de naturligtvis straffas.

Bergharns drivning har jag ju i och för sig sett på film, och den är ju inte snygg. Men hästen ser inte direkt ut som om den är trött. Den är mer tjurig, så jag tror inte den led någon skada av Bergharns försök att få den att ta i lite mer.

Men helt klar så är det inte tillåtet att köra på det där viset men jag har ändå förståelse för att det kan "brinna" ibland när en helt frisk och kry häst inte vill bruka sig.

Felaktig drivning och "grisfösning" är naturligtvis inte tillåtet enligt ett mycket välreglerat travreglemente och travförbundet har klarat av bestraffningarna av såna här saker på egen hand tidigare, utan att det kopplats ihop med rättegång (där det som i fallet Svanstedt inte finns mycket till "bevis" mer än vittnesmål).

Men jag tycker att bestraffningarna ska ske genom de vanliga kanalerna, det vill säga STC och inte ta upp tid för rättsväsendet då brott som dessa ändå ger oerhört svaga straff.

Å ena sidan ska samhället och inte heller vi aktiva acceptera den här typen av brott mot djuren.

Det är naturligtvis bra att det dras fram i ljuset om det hänt något.

Å andra sidan så har ju samhället redan accepterat att vi "våldför" oss på de allra flesta djurarters natur i och med att vi tämjer dem, tränar och tävlar med dem under någon form av "tvång". Med "tvång" menar jag att vi aldrig säkert kan veta vad de vill och trivs med.

Vi kan bara hoppas och anta att de springer för att det är roligt.

Men ärligt talat så tvivlar även jag faktiskt på det ibland.

Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar