fredag 17 januari 2014

Bra Bonde

Igår var det tredje starten på tretton dagar för Bonden.

Ovanligt tufft startande och inte så vanligt när det gäller mina hästar även om det händer ibland.

Nu har han ju fått snälla lopp och i princip fått bestämma själv och det har märkts på honom då han ätit och druckit bra hela tiden, så även i morse vilket tyder på att hästen är i fin balans mentalt.

Tidigare var han lite skakis när vi kom till banorna, men i och med att vi tar det lugnt och fin och hetsar inget så har han sakta men säkert blivit bättre och bättre även på den fronten. Igår stod han och åt hö, lössläppt i boxen på Bergsåker efter värmningen och "han kunde inte bry sig mindre" över var han var någonstans.

Känns bra att han är så trygg numer.

Han är dock fortfarande lite "störig" i värmningen på banan och innan provstarten, men jag hoppas han bättrar sig även där med tiden.

Igår hade vi dåligt spår igen långt ut bakom bilen och det var bara att försöka backa direkt. Nu ville ju "Bonden" framåt, men efter några hundra meter kunde vi komma ner som sista häst i andra spår utan att han förbrukat så mycket kraft.

Där satt vi snällt hela loppet. Tredje loppet i rad nu som jag inte vikit fram spöet ens.

Nu så klättrade han väl inte direkt på hästarna framför, men vi fick aldrig riktigt fritt och alla satt och skrek och jagade sina hästar utom jag. Hade inte Micael Melanders häst vinglat ner och in i vårt spår i början av upploppet så tror jag vi varit betydligt längre fram än som nu när vi blev 7:a.

Är ändå nöjd med att han slog av dem innanför med nosen på linjen när jag väl kunde släppa av honom kort före mål.

Bara några ord där också. Måldomarna är ju väldigt snabba på att bötfälla mig för allt möjligt. Inga böter igår dock (Och det vore ju ännu underligare än vanligt i såna fall).

Nu har jag ju lärt mig hur det är, men jag kan ändå inte låta bli att reagera lite.

På måldomarnas översiktsfilm så borde de kunna se det hela ännu tydligare än på "lajven" hur Melanders häst bryter ner och tar upp halva mitt spår när vi kommer in på upploppet.

Nu är det ju petitesser men det känns ändå som om det är lättare att välja att "titta bort" när de etablerade kuskarna gör sina smågrejer.

Får jag fritt där så vet jag inte hur många hästar jag kan plocka ner. Nu får jag ju inte ens chansen när han blockerar mig.

Hans häst går för drivning redan varvet från mål och han vet att han har en frisk häst bakom sig eftersom Bonden är på hans hjälm nästan hela loppet.

Nu kan det ju vara ett olycksfall i arbetet för honom det vet jag inte, men eftersom jag vet att Micke Melander har "en räv bakom örat" så är jag inte lika säker, men det tror fan det att han inte vill att jag ska få chansen.

Det är sånt jag tycker måldomarnämnden ska ha bättre koll på.

Nog om detta nu.

Hästen var bra och på söndag så får vi se om jag går ut på hemmaplan igen nästa lördag.

Det innebär i alla fall "hela" nio dagars "startvila" för honom. Kommer vi med på lördag så blir det troligast lite träninguppehåll för honom efter den starten i alla fall.

De övriga hästarna i stallet går det ingen nöd på även om jag inte är helt hundra på Parkes.

Det är lite smågrejer som jag inte blir riktigt klok på. Hon travar för det mesta klockrent. Däremot så knäpper det till i leden ibland när hon lyfter på höger bakben, exempelvis efter att jag tagit på henne gamascherna och hon lyfter på benet av obehag så knäpper det liksom till högt och tydligt. Väldigt konstigt. Det är samma ljud som kan uppstå på människor när de typ "knäpper med knogarna". Det blir bara en gång, och inte varje gång heller. Jag tror inte det är så allvarligt men det är lite underligt.

Hon tränar på som vanligt men hostade till lite idag (för första gången sedan i höstas). Hon är även lite svullen i haserna också och dessa båda grejer i kombination kan vara att hon har mask och det är väl dags att avmaska hästarna också nu igen i januari, senast var väl efter betet.

Det kan i och för sig vara träningsbetingat också svullnaderna i haserna, men så hårt har jag inte kört.

Hon visar ibland även lite framhälta något steg och knixar med huvudet, för att i nästa sekund så är hältan helt borta och hon springer som vanligt. Kan ju vara så att det bara blir jobbigt för henne precis då i snömodden och hon hjälper till på det viset men man vet ju aldrig och med hästar så har jag lärt mig att allt kan hända. Hon har ju ett par överben framåt på kotorna som aldrig besvärat henne tidigare, så det kan ju vara de också, men hon är inte varm någonstans på benen, så jag vet inte riktigt.

En annan anledning som jag kanske tror mest på är att det beror på att hon trampat sönder hornet två gånger på höger framhov och en gång på vänster. De hornskadorna har inte vuxit bort ännu på långa vägar. Och även om det inte är något speciellt tryck och smärta hela tiden så kan det ju inträffa ibland om hon trampar ner på något annorlunda sätt. Som "lök på laxen" skaffade hon sig även ett balltramp på vänster fram förra veckan och det har inte heller riktigt läkt ihop ännu.

Känns inte så akut att åka till veterinären med henne heller ännu, men vi får väl se om några veckor hur det artar sig.

Om Parkin vet jag inte speciellt mycket mer i nuläget än senast. Det låter som säsongsbanorna är nästa mål, även om han fortfarande står kvar på anmälningslistorna till den 23:e. det ska dock korrigeras ett par gånger till så vi får väl se vad som händer.

Fölmärren Norma händer det inte speciellt mycket med. Hon är pigg och glad, speciellt de dagar hon får gå i lilla rörhagen häruppe som sällskap åt Parkes de dagar "Bonden" är och startar. Då är hon pigg värre och "brallar" och hoppar som den värsta unghästen.

Det känns ganska roligt just nu. Och roligare kanske det blir framöver.

Det enda orosmolnet ligger på höfronten.

Så länge det snöar så kan mina leverantörer inte pressa och finkan från Indal går åt med en väldig fart. Så snart är det dags att jag annu mer "nödhö" som det verkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar