måndag 13 januari 2014

Nära i Östersund

Det var nära att det gick vägen i Östersund i torsdags, men Bonden blev upphunnen alldeles före mållinjen.

Hästen gjorde ändå ett riktigt bra lopp även om han inte vann och han satte ett nytt rekord på 16,8.

I och för sig var det första gången han startade på kortlopp, men ändå en bra tid för klassen och årstiden tycker jag.

Nu fick vinnaren Quid Jam revansch från i somras då det blev samma löpningsförlopp men den gången höll Bonden undan till segern.

Det löste sig bra annars i det här loppet från femte spår. Han travade lite knixigt från start tyckte jag så jag fick hålla i honom lite och det var lika bra då vi hamnade bra till i andra ytter. Annars kanske vi hamna illa till.
Han knackade lite i travet likadant efter ca 500 meter och när vi körde av banan upptäckte jag varför. Han hade trapat av sig halva höger baksko. Det gjorde att insatsen ändå var mer än godkänt. Att springa med broddskor på en bakhov och med bara en lös halv sko på den andra bakhoven utan att galoppera och dessutom vara med ända in på linjen och strida om segern tyder på bra form.

Hade jag fått sitta still en liten bit till och inte känt mig tvingad att avancera till ledningen redan 6-700 meter kvar när de aviserade attack bakifrån, samtidigt som de framför såg trötta ut, tror jag vi vunnit.

Men jag är som sagt helnöjd.


Quantum Bond blir omsprungen precis på mållinjen . Foto: Skärmdump ATG.se

Nu startar vi igen redan på torsdag på Bergsåker.

Det är lite många starter på kort tid egentligen men han känns så fin och det finns ganska få lopp på hemmaplan i februari, så jag kör på.

Nu fick vi ju som vanligt uselt läge, med 7:e spår bakom bilen, samtidigt som de bästa hästarna i loppet fick bättre lägen så jag kommer att köra väldigt defensivt, både av den anledningen och på grund av de täta starterna.

Går det bra och han fortfarande känns pigg och harmonisk i huvudet, finns det chans att jag provar att gå ut igen även lördagen därpå.

Men det tar jag beslut om senare. Sedan behövs det lite mer poäng också för att komma med där jag har tänkt.

Han är ju inget lejon sista biten, men hur som helst är det en härlig känsla att vrida på i tredjespår med den här hästen. Det var länge sedan jag körde en häst som det gick att göra det med.

Lilla Parkes tränas på för fullt. Det är mängdträning och fartlek som gäller nu när det kommit lite snö. Har lagt på henne 20x8 järnskor på framhovarna igen och travet flyter på riktigt bra.

Har kört en del 800 meters repor i 2-minuters tempo på slutet och på dessa klarar hon lätt av att hålla sig i trav. Hon var tidigare lite hetsig, men nu är hon oftast fin och rätt så körbar. Ibland nyper hon dock i lite och då går det undan. 1.40-tempo drar hon lätt iväg i redan om hon får chansen om man ska tro GPS:en.

Jag är mest intresserad av att bygga upp styrka i henne utan att överdriva. farten har de och den kommer ändå av repetitioner.

Min princip på unghästar är att försöka undvika tunga vagnar och "ren" backträning (eller reguljär intervallträning) innan de är 36 månader. Först då ska skelettet vara färdigutvecklat och alla tillväxtzoner slutna och de tål träningen bättre med mindre skaderisk.
Innan dess får de bara springa i backar om de kommer som ett naturligt inslag i mängdträningen. Det vill säga kommer det en stigning så får de ta den, men jag söker inte aktivt upp backar för att få styrketräning. Den typen av träning inbillar jag mig är skadligt om de kommer för tidigt.

Jag har så få hästar att jag inte har råd att köra sönder dem för att jag har för bråttom med att bygga upp dem. Det brukar gå bra tids nog ändå har jag märkt.

Fick även sms från Satu som sköter Parkin och nu verkar det som om de ändå bestämt sig för att vänta tills i mars/april innan de startar.

De hade gett honom akupunktur förra veckan så han har väl fått någon känning i ryggen. Jag upplyste dem tidiagre om att han kunde få lite bekymmer vid korset på vänster sida. Jag vet inte om det är det eller om det bara behandlades ändå. D

e kör dock intervaller med honom hela tiden som det lät så det är väl ingen stor sak.

Håller på och byter hö hela tiden också.

Ingen bra situation för hästarnas framtida form.

Det är väldigt besvärligt att få hit hö som det verkar.

Har två "nya" leverantörer som lovat att komma sedan veckan innan jul men än har ingen av dem kommit hit och nu är även mitt reservlager av hö slut.

Problemenen att leverera beror på allt möjligt. Det har varit stormfällda träd, regnet och nu senast då snöandet som ställt till det.

Senaste partiet blev en ovanligt dyr lösning. Överpris på en hästfinka från Indal av tveksam kvalitet. Inget mögel eller så men ändå lite osäkert hur mycket det är då buntarna varierar kraftigt och om kvaliteten vet man ju inget alls.

Veckan innan blev det hösilage, men då fick jag slänga halva "bollen" då den började mögla. Eftersom åtgången är för dålig på bara tre hästar så hinner den inte ta slut innan det är försent.

Det känns lite hopplöst kan jag säga.

Men vi hankar oss fram.

Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar