tisdag 18 augusti 2015

Rapport från veckan


Det blev ingen succé i Amatör-SM.

Cash'em Online och jag blev utslagen i semifinalen med en längd
Inte mycket att säga om egentligen.

Varken hästen eller jag själv gjorde väl bort oss direkt. Vi räckte bara inte till riktigt även om det var nära en finalplats i alla fall.

Starten avbröts när vi var på väg upp mot bilen då ett ekipage hade fått problem med utrustningen. Sedan blev den ytterliggare fördröjd då en annan häst knäckte käkremmen och det kändes som om hästen tappade lite fokus medan vi "lallade" runt och väntade på start, för när bilen väl släppte ruskade hon på huvudet och tappade några längder.
Vi hamnade i fjärde inner och trots att vi kom ut i svängen så hann hon inte få upp farten riktigt och i mål var vi en längd i från att ta den sista finalplatsen, men prestationen räckte inte längre än till att bli sexa och därmed utslagna, trots att hon sprang i tider runt sitt rekord.

I det andra heatet hade hennes tid (14,1) räckt till seger med 20 meter så det var lite otur att vi hamnade i det tuffaste heatet kan man säga.

Defilering inför semifinalen av Amatör SM på Bergsåker i lördags. Foto: Peter Backlund ©

Finalen vanns sedan av Danneros Ingvar Nyberg med Bergsåkershästen P.J. Winner.

Det var dock oerhört spännande och hedrande att ha kvalificerat sig till Amatör-SM för första gången (jag hoppas det inte var den sista). Även om jag i praktiken inte är en av Sveriges 20 bästa amatörkuskar, så kändes det kul att vara en av de 20 bästa den här helgen i alla fall.

Loppet innan semifinalen var det dags för Parkin att göra Montédebut. Solängetproffset Susanne Osterling fick chansen när Anna-Lena Forsberglovat bort sig och jag kan inte vara annat än nöjd med hjälpen hon gav oss.

Nu blev det kanske lite fel med ett par tunga boots på honom fram, eftersom han blev "en annan häst" i loppet än han var i värmningen och det kostade väl kanske ett par placeringar till slut då han blev lite trött, även om han kämpade väl, men det är "lärpengar".

Han slutade fyra och gick 16,9/2680 meter och han tog in två tillägg på ett bra sätt.

Till nästa gång ändrar vi på en del grejer så får vi se.
Han var lite sliten efter loppet och det var inte konstigt med tanke på att ingen ridit honom sedan kvalet i maj hos Sofia Aronsson.
Jag körde lite motion med honom idag och han fick även jogga lite i sandbanan.

Han var lite stel i början men blev bättre efter hand. Helt klart sliter täta starter på "gamlingar" och Monté kanske speciellt med tanke på att han är ny i disciplinen, även om han är en rutinerad häst.

Han får väl pusta ut någon vecka innan vi kollar efter nya lopp. Han har ju sin sämsta tid under oktober och framåt så vi får väl se hur det blir med starterna senare i höst.

Parkin och Susanne Osterling värmer upp inför montédebuten på Bergsåker i lördags. Foto: Anette Svanberg ©

Helgen var intensiv. Men det tog inte slut med "travandet" bara för att den var slut.

Igår blev det en tur till Örnsköldsvik och start för Parkes.

Det har ju strulat mest hela sommaren för henne med hög feber i två omgångar och problem med travet till och från.

Nu var det äntligen dags att prova igen och hon gjorde det väldigt bra med tanke på att det enda banjobb hon gått sedan starterna i maj var när Greggan och jag var ner på Bergsåker och hon med en misslyckad balansändring (barfota fram) knagglade sig runt på 24,5/2140 meter med flera galoppinslag.

Nu var hon skapligt fin i värmningen, men med huvudet på sned. Jag tog bort huvudstången som jag värmde med (fungerade inte) och chansade istället på en annan "balansändring" och satte dit en käkpinne istället för bara en kindstropp som hon gått med tidigare.

Hon öppnade bättre än tidigare i loppet och vi hamnade i andra par utvändigt. Hon har börjat lära sig att hålla ihop travet bättre från början på hemmaplan, så jag hade lite förhoppningar redan innan på en bra start (även om man aldrig vet förrän det är skarpt läge) och nu var hon som ett lås.

Vi satt kvar och väntade på anfallen bakifrån så länge jag vågade.
När jag förstod att någon var på väg drygt 500 kvar så styrde jag ut innan denne dök upp, för att anfalla på egen hand, tyvärr så accelererade hon inte lika fort som den bakifrån kom fram.

Jag blev kallad både det ena och det andra av en svärande John Östman som kom farande betydligt snabbare än mig i tredjespår och som fick fortsätta ut i fjärdespår in i svängen (den manövern kostade mig 900 spänn för snäv körning), även om jag tyckte att jag var ute i tid så blev det trångt då hästen bakifrån travade betydligt snabbare än Parkes i det läget då jag tog ut henne.

Östman tog dock upp och följde mig i rygg genom svängen och vann ganska enkelt ändå, medan Parkes avslutade fullt godkänt som trea utan att kunna få slag på den i ledningen, som blev tvåa även om jag tror vi hunnit förbi den om det varit en liten bit längre.
Men även om loppen är lite längre på Solänget så var det lite för kort den här gången.

Jag var ändå nöjd med insatsen med tanke på allt strul med henne i sommar. Tråkigt dock att hon inte är helt hundra i travet.

Hon tjänade 4400 kronor genom att trava 18,2/1646 meter.

Lustigt att hon och Parkin har samma resultat på sina tre första lopp i livet. 6:a, 5:a och 3:a. Han var dock ute som tvååring och fick sina pengar mer till skänks, dessutom dubbla summan mot vad Parkes tjänat, trots att hon verkligen fått arbeta för sina slantar.

Vi tränar väl på och försöker hitta en lösning på hennes problem. Planen just nu är dock ett lopp på Hagmyren den 31:a augusti eller i Östersund dagen efter.

Det är hur som helst en riktigt bra häst som känns rejäl att köra.

Men det har jag skrivit förut.


Parkes tog sin första "pallplats" som trea på Solänget i måndags Foto: ATG skärmdump

Bonden anmäls hela tiden men kommer inte med. 20:e reserv tror jag i P21 på Gävle och nästan lika långt bak på Breddlopp i Östersund. Kanske han kommer med till Östersund den 1:a september.

Han känns dock bra i träningen.

Ettåriga Daley går fortfarande sysslolös och äter upp sig. Det går lite trögt för henne att bygga upp något hull trots avmaskningar, oljor och kraftfoder samt mer eller mindre fri tillgång till hö.

Efter vår semestertripp till Grekland så kör jag igång och tränar även henne.

Ska bli spännande att se vad det blir av henne.

Nu jobbas det ett par dagar medan hästarna hämtar igen sig i hagen.

På återhörande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar