onsdag 15 maj 2013

Het värmning

Att ställa Bonden i stallgången på Bergsåkers travbana det innebar att han blev kopiöst nervös.

Han reste på bakbenen och han gick av och an, och "stressade" på mest hela tiden innan vi kom iväg. Jag höll mig lugn och selade på i lugn och ro och lät honom hållas.

Ut i värmningen utan halsbygel, men med uppdragen Raymondkäk.

Det blev bara ett varv sedan in igen och "korrigera utrustningen" för han blev alldeles för het. Då jag tog i honom blev det lite väsningar så det räckte inte med bara en "raymond" utan det blev till att sätta dit även en halsbygel.

Nytt försök.

Och hej vad det gick från början.

Jag vill ju inte "våldsdra" i honom eftersom jag försöker lära honom att lyssna på signalerna lite grann, men det var bara att blåsa på ett par varv i rejält tempo.

Sedan lugnade han ner sig lite och jag provade att låta honom skritta ett varv med lösa tömmar och då höll han sig lugn.

Sedan körde jag ett varv brevid Henke som var ute med en unghäst och då "peppade" han upp sig igen.

Därefter fick han promenera ett varv till innan han fick ännu ett varv i lite lugnare tempo och nu började han bli lite lugnare.

Men det tog ungefär 6000 meter i bakvarv.

Och det är kanske som gubbarna i Champion-böckerna brukade säga: "Det är inte förrän en häst blir lite trött som den lär sig någonting" för så kändes det verkligen idag.

Ut i stallet och vila en halvtimme på gången innan provlopp.

Och faktiskt så var han otroligt cool varje gång vi var in i stallet när han väl fått vara ute en gång.

När jag fixade dit halsbygeln så stod han still i gången utan att ens vara fastsatt i kedjorna.

När vi väl for ut igen så gick jag lågsamt med honom i bakvarv till startplatsen medan den första provstarten gick.

Lagom till den andra var vi på plats och jag hade valt ett bakspår.

Vi tog rygg på Jonas Martinsson när den andra provsstarten gick och hästen var återigen rätt så het. Och när vi körde varvet runt till start igen bad jag Jonas knacka till Quantum Bond på mulen med hjälmen för att se om han skulle backa undan lite, så att jag slapp sitta och dra i honom när han skulle springa i ryggar.

Jonas puffade till honom lite försiktigt bakåt och direkt så funkade han nöjaktigt i rygg utan att jag behövde hålla i honom speciellt.

När sedan starten gick så ryggade jag Jonas igen och när han körde till ledningen backade jag ner i tredje par inner som blev fjärde.

Där jag satt och gottade mig tills sista sväng då han framför gick ut ett spår och jag följde med.

När vi sedan kom in på upploppet så vek jag ut i tredje och han spurtade snabbast av alla upploppet ner och han var straxt före på mållinjen utan att jag drev på honom något.

Avslutningen var på 14 sista 500 ungefär och sluttiden runt 21.

Ett bra första jobb.

Dessutom en klar bonus att travet var riktigt bra och att han inte hade petat sig någonstans trots att allt han hade på sig på benen var ett par gamascher.

Bra för hästen att vara riktigt balanserad och skodd också. Det borde också innebära att han blir lugnare om han inte slår sig hela tiden när han springer.

Kan bli bra det här så småningom.

Men även om det "funkar" så här så gör det ju inget om han blir mer harmonisk.

Förhoppningsvis blir det bättre och bättre med tiden och jag tror ju att den här typen av hästar gillar när det är samma en som håller på med dom hela tiden och att även det kan göra underverk.

Och då kan det bli riktigt roligt.

Planen är att han får gå ut på tillägg här på Bergsåker den 31:a

Parkes verkar nöja sig med "Bonden" som enda kompis och det verkar inte som om hon saknar mamma så länge hon har "någon" med sig.

Idag fick hon vara inne i boxen tills vi kom hem från Bergsåker och då det gick bra med båda i samma hage i går, så fick det bli lika idag också och det fungerar riktigt bra.

Båda är snälla med varandra även om det märks att det är åldern som avgör vem det är av dom som bestämmer.

Om några veckor försvinner hon på sommarbete och då får vi se hur det går för "Bonden".

Norma har kommit fram till Menhammars filial i Norrby där "singel-stona" står. Vi får väl se när hon blir brunstig och när hon kommer att betäckas.

Ska bli spännande att höra av dem framöver.

På söndag är det anmälan til Solvallas Elitloppshelg.

Ska bli spännande att se om Parkin kommer med.

1 kommentar:

  1. Grattis!
    Blir nog en jättefin häst av honom, när han landat hos dig.
    Håller alla tummar jag har :D

    SvaraRadera