onsdag 3 december 2014

Dyrt med avel


Hej igen.

Var allt för länge sedan jag skrev någonting här men då det är fullständig stiltje på intressanta saker är det inte lätt att komma på något att skriva om.

Hästarna är i alla fall friska och krya.

Bonden hade anmälts till lördagens trav på Bergsåker men kom inte med. 5:e reserv räcker inte långt.
Å andra sidan gör det inte så mycket eftersom klåparna på Folksam och DAG-service kommit fram till att om de inte fått till hästtransporten inom TVÅ ÅR så skulle Folksam lösa in den.

De har ännu inte fått fram uppgifter om reservdelar efter sex veckor, så vi får väl se vad som händer. Jag har hur som helst inte råd att köpa någon ny så vi får väl hoppas de får fingrarna ur...

Veterinär Gunnar Rangul var här igen, tredje besöket på kort tid (Jag bävar för räkningen!) och gav klartecken åt Parkes att börja träna på "riktigt" igen.

Ingenting syntes på senan längre och det var ju bra.

Annars så kan man lugnt konstatera att det är dyrt att avla och att betäckningskostanderna för Prevenue har nu stigit till i runda tal ca 12 000 spänn och det bara för att få henne dräktig!
Då återstår själva fölavgiften om det nu blir något föl och uppehället fram till dess (Vilket hon som fått henne turligt nog står för hittills)

Det är veterinärer och hingsthållare och stuterier som ska ha betalt och de tvekar inte att försöka krama ut allt de kan för minimal insats.

Exempelvis mellan 80-100 kronor plus moms dagen för att strosa omkring i en jordhage och tugga ensilagehö ur en storbal.

Veterinären som kollade henne och seminerade tog exempelvis ungefär 3500 spänn för det. Medan stuteriet också ville ha en seminavgift på 1500 för samma grej.

Nej, nu får det vara nog.

Nästa år föds sista fölet som jag föder upp.

I alla fall under överskådlig tid. Jag börjar ledsna på alla stora kostnader, även om det fortfarande är roligt det här.

Det är även väldigt dyrt med foder.

Exempelvis om man vill ge hästarna torrhö och inte syrat ensilage så betalar jag idag 2,90 (plus moms som jag får ligga ute med), per kilo hö till en av mina leverantörer.

Med fyra hästar som delar på ca 40-45 kilo hö per dag så stiger kostnaderna fort.

Om man som jag dessutom är lite slarvig och ger dem hellre för mycket än för lite, så får jag skotta ut en hel del på kasa också.

Ingen bra ekonomi.

De småpengar man får in på travet numer läggs inte på hög direkt.

Och även om Parkin fortfarande betalar en del så är det tomt i ladorna.

Han startar eventuellt i mitten av månaden som det lät.
Det är dock knapphändigt med informationen numera om jag inte kollar själv.

Väntar fortfarande på besked därifrån också om hur det blev med återbetalning av de tyska skattepengar som konfiskerades på prissumman när han vann därnere i somras.

Jag är glad åt det som varit under "de goda åren", men nu är man nere på samma nivå som alla andra dödliga, men med utgifter som stegras.

Blir det ingen bättre fart framöver blir det till att minska rörelsen.

Men än har jag inte gett upp.

God Jul på er!

Björne

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar