onsdag 31 december 2014

Gott Slut och Ett Gott Nytt År


Avslutar året med ett utlovat blogginlägg så här på nyårsaftonen.

Det har varit ett händelserikt travår.

Inte kanske så mycket resultatmässigt, men ändå en hel del nya roliga erfarenheter.

Många har ju som vanligt haft åsikter om Parkin och vad som är bäst för honom. Men eftersom det är jag som äger honom utan inblandning av andra, så är det en lättnad att bestämma själv.

Det var fantastiskt trevlig för mig och familjen att göra en avstickare och hälsa på honom utanför Paris.


På besök hos Sofia och Parkin i Frankrike. Foto: Björn Persson ©

Sofia Aronsson som står som leasingtagare och hennes lärling, Satu Liitäinen, båda fantastiskt trevliga och duktiga hästmänniskor, har gjort ett bra arbetet med honom i Frankrike och även hos Rudi Haller där han tillbringade några månader skötte han sig bra på tävlingsbanan och tog ju faktiskt tre regelrätta segrar under sommarens äventyr ute i europa även om han blev fråntagen segern i Ungern, där han diskades efter en trängning.

Han satte ju även nytt banrekord i Österrike så helt slut kan han ju inte vara...

Nu är han i Sverige igen och det här "allmänna" barfotaförbudet är ju lite försvårande för honom och att han ska åstadkomma några strålande resultat i vinter.

Han gjorde vad man kunde begära i lördags på V75 efter en passiv styrning från början och att sedan ge sig ut i tredje/fjärdespår genom svängen när man ligger sist i Gulddivisionen, där alla avslutar långt under 10 i normala fall är ju väl mycket begärt, känns ju som om det var dåligt påläst av kusken som får underkänt i min bok. Knappast bra för hästens redan dåliga stridsvilja.

Får se hur fortsättningen ser ut. Kan nog bli en sväng till Tyskland igen som det låter, innan han dyker upp hemma här på Storjorden igen i augusti.

Årets resultat för Parkin: 16 2-0-0 172 648 kr 14,0m *12,7ak

På hemmaplan har jag fått förlita mig enbart på Quantum Bond och denne har ökat på siffrorna från fjolåret med mer än det dubbla. Han har även sänkt rekordet på alla distanser.

Med lite tur hade det kunnat vara ännu bättre siffror, men han har ju en tendens att stanna till lite sista biten och det har ju inneburit att han blivit avslagen i ledningen på mållinjen vid två tillfällen och även tappat några andra prisplaceringar på samma sätt.

Min taktik har varit att köra undan för att ha lite marginal, men "experterna" tycker jag ska spara speeden, men de har tydligen missat att upptäcka att han stannar till, även de gånger han får lopp på rulle.
Men det är ju som det är. alla har rätt till en åsikt. Vi kör vårt eget race.

Nästa start på fredag.

Årets resultat för Bonden: 19 0-4-3 48 150 kr 16,6m 15,4ak


Parkes klarade premieloppet i alla fall innan det började strula Foto: Peter Bergström ©

Annars hade jag lite förhoppningar på tvååriga Parkes under för våren då hon visade sig ha oerhört lätt för sig mentalt och redan efter sju banjobb klarade hon premieloppet på 31,3, vilket var tur för sedan har det jävlats å det grövsta för henne.

Hon hade till och från problem med travet och var en period även halt i framknäna och behandlades av veterinär. När hon var fräsch igen och upptränad hann jag köra ett banjobb i augusti innan det blev banomläggning på Bergsåker, sedan blev hon förkyld och efter ännu ett uppehåll och en dryg månads uppträning var det dags för en slagskada på en böjsena. Så har det varit hela året.

Nu har allt läkt ihop igen så jag hoppas på 2015.

Årets resultat för Parkes: 0 0-0-0 Premielopp 20.000 kr

Parkins halvsyster Norma fick ett stoföl efter fine (och dyre!) Chocolatier vilket tog det sista av de sparade Parkin-pengarna. Jag hoppas och tror att det blir lyckat med fölet som heter Daley (efter sedvanligt Wolverhampton Wanderers-tema) även om det alltid är en chansning med att föda upp hästar.

2015 gör jag även min sista insats som uppfödare av travhästar på överskådlig tid då jag, för att jag äntligen ska kunna skriva över Prevenue på tjejen som haft henne sedan januari 2012, betäckte henne med Quevert Micke Demmers förslag efter det att hon inte tog med förstahandsvalet, No Frosting.


Björn Persson och Prevenue efter den första vinsten 2010 Foto: Foto Finish ©

Har ingen aning vad det blir, men det kan ju bli starkt i alla fall med mycket franskt, som jag inte gillar egentligen.

Prevenue var ett halvt psykfall när hon kom hit men tog sig, även om det aldrig blev riktigt bra på banorna även om hon bättrade sig rejält hos mig där hon sprang in ca 40 000 kronor och gick 15,5 auto. Hon hade fin talang och jag vann även mitt första lopp med henne så därför vill jag ha ett föl.

Mitt eget år som tränare går det ju att se på "Bondens" siffror. Som kusk såg det lite annorlunda ut, 2013 vann jag tre lopp som kusk, varav ett som lånekusk.

Årets enda seger kom i amatörmatchen mellan Skellefteå och Bergsåker, uppe i Skellefteå där jag vann från Open-stretch med Roger Nilsson-tränade Supplier.

För övrigt är det lite kul att jag är obesegrad i den här kuskmatchen med två segrar på två chanser.

2013 vann jag med den i 37 lopp innan segerlösa Damita på Bergsåker och nu med den här valacken som inte vunnit lopp de senaste två åren. Det var 13 segerlösa lopp innan den här segern.

Ingen av hästarna har vunnit något lopp här i Sverige efter att jag vunnit med dem.

Konstigt men smickrande att jag lyckats i alla fall.

Här är årets loppresultat:Rätt bra siffror om jag får säga det själv.

Även om det är små pengar så är placeringarna mer än bra. 35 procent på plats är mer än godkänt.
Sverigetvåan Ulf Ohlsson har exempelvis 36 procent på plats på sina körningar. Och även om han kör dåliga hästar ibland så kör han betydligt bättre hästar än mig också så jag kan inte vara missnöjd med att ha samma siffror.

Min segerprocenten på fyra procent är dock sämre. Men ändå samma som exempelvis lånekusken Micke Melander! så jag ska inte klaga även om jag höjer målet till nästa år.

Dessutom så har jag bara kört galopp vid fyra tillfällen under året.

Böter har jag fått vid fem tillfällen.

En gång för felaktig drivning (600 kronor). Två gånger för att jag var för tidig över startlinjen (900+1500), och två gånger för att jag inte hållit rakt spår på upploppet (600+600).

Det sammanlagda bötesbeloppet är 4200 kronor

Årets resultat för Björn Persson som kusk: 23 1-4-3 68 850 kr 15,5k 15,4ak Segerprocent: 4%

Årets resultat för Björn Persson som tränare: 19 0-4-3 48 150 kr 16,6m 15,4ak Segerprocent: 0%

Inkört: 2994 kronor per start
Intränat: 2534 kronor per start
Böter: 183 kronor per start.Björn Persson vinner årets enda seger på Skellefetåtravet. Foto: Skärmdump atg ©

Framtiden då?

Jag hoppas på att 2015 blir mitt allra bästa år hittills.

Förutsättningarna är kanske inte de bästa men jag tror att Bonden kan fortsätta tugga på på samma sätt och jag hoppas att Parkes får vara frisk och att hon kommer ut på banorna.

Dessutom hoppas jag att fler uppmärksammar mina resultat som kusk och att jag får köra lite mer.

Breddtravet har snarare försvårat för mig, än förenklat eftersom jag även tidigare fått köra i alla lopp.

Dessutom är det typ ingen som sätter upp mig om de inte "måste", som förut när det var uttagningar till amatör-SM och Amatörlopp fick jag chansen ibland eftersom inga andra körde.

Det är bra att det händer saker, dock lite synd att man inte tänker "hela vägen" lite oftare innan man hittar på något.

Exempelvis "Bergsåkersmästarna" som kördes härom dagen på min hemmabana Bergsåker. Där tre utslagningslopp (ett för lärlingar, ett för amatörer och ett för proffsen) och därefter en final som kördes samma dag.

Bra initiativ.

Men med tanke på hur många som kör av de som verkar på Bergsåker, borde man i mina ögon befrämja och profilera hemmakuskarna i en sån här kuskmatch som heter just "Bergsåkersmästarna".

Nu blev det som vilket utslagningslopp som helst.

Eller vilket travlopp som helst.

Ett lopp i mängden.

Tror att till och med publiken skulle ha kunnat uppbåda lite intresse om det verkligen var en BERGSÅKERSMÄSTARE som korats.

NU slarvar man bort den ypperliga chansen att sätta fokus på alla duktiga kuskar som har Bergsåker som hemmabana.

Men det är inte första gången bra påhitt och idéer slarvats bort på Bergsåker.

Inte på andra banor heller kan jag tro.

Men jag känner bara till hur det är här.

Ekonomiskt är det tufft i sporten och det vet ALLA typ om och att man skulle försöka göra det billigare för de aktiva.

Då höjer exempelvis Bergsåker stallhyrorna vid tävlingsdagarna.

Motsägelsefullt som det mesta inom travet idag.

Desutom verkar de styrande på ST fått någon form av mediapsykos och fattar beslut i tid och otid om allt möjligt som tas upp i medierna.

Lite som huvudlösa höns yrar de runt och det fattas beslut utan någon egentlig förstudie eller förundersökning om vad som är rätt.

Exempelvis som det här med barfotaförbudet.

Lite mer is i magen skulle önskas.

ÄH. Det var väl detsamma.

Gott Slut och Ett Gott Nytt År på er allihop.

Bästa 2014:
1. Min seger på Skellefteåtravet med låneuppsittningen Supplier. Det är alltid roligast att vinna!

2. Succén och uppmärksamheten runt min deckare
"Som man sår får man skörda"

3. Fölet efter Chocolatier.

Sämsta 2014:
1. Att farsan dog den 7 februari bara 67 år gammal.
Tungt då och tungt är det fortfarande.

2. Att jag inte lyckades vinna fler lopp.

3. Att Parkin inte lyckats hitta tillbaka på vinnarspåret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar