onsdag 6 november 2013

Småstruligt

 
Det är lite småstruligt just nu med hästarna. Inga passande lopp och lite "småklater".

Det är ju lerigt som bara den.

Det var hårt och fint för bara någon vecka sedan men så började "survädret" och nu är det bara lervälling i stora delar av hagarna.

Och då ökar skaderisken vad det gäller trampskador. Och naturligtvis så trampade ju Parkes av sig en sko i leran och dessutom så rev hon upp ett tramp på sidan av hoven/kronranden så hon var riktigt halt i några dagar och fick vila i närmare en vecka.

Nu så verkar det bättre och jag har kunnat köra henne ett par gånger. Dessutom tar jag nu varje dag på henne ett par "trampskydd" som hon får ha i hagen.

Hon känns annars väldigt rytmisk fin men tyvärr så har inte hostan gett med sig så jag har fått ta det rätt så lugnt ännu. Imorgon kommer dock den ambulerande veterinären Gunnar Rangul hit med sin "halskollarutrustning" så får vi väl se vad det blir för medicinering efter det.

En kur med "Panne de Monteur-medicinen" Hippotrim hjälpte ju inte tidigare i alla fall så vi får väl se.

Fick SMS från Sofia Aronsson om att Parkin anlänt till Frankrike och att han verkar trivas med sin nye "bästis" New Line som för övrigt var trea i det Harpers under elitloppshelgen som "junior" blev 6:a i.

Innan avresan behandlades han i framkotorna så nu får han väl vila någon vecka innan träningen tar vid igen.

Bonden har inga lopp som passar, men det närmar sig lite i alla fall. Den 19:e på Bergsåker har han en proposition som inte är lysande men ändå skaplig.

Till dess tränar vi på.

Han har de sista veckorna fått lite tyngre träning i "vinterbacken" och vi får väl se hur han tar den.

Det sliter ju lite mer, men jag försöker balansera det så att det inte blir för mycket.

Troligen så måste jag väl in på banan och köra ett jobb innan start eftersom en månad kan vara lite i längsta laget för hästar av hans typ.

Frågan är väl när.

Jag har även haft lite väl ont i mitt sargade knä den sista tiden så jag tar det lite lugnt med det mesta just nu.

Jag hoppas på lite foton från Frankrike framöver och då dyker dom upp här.

Över till lite "travpolitiska" frågor.

Fick hemsänt en lite folder häromdagen. Den hette "Travarhälsan" och innehöll instruktioner om hur man ska gå igenom sin häst och typ; besikta den innan start så att den är "startklar".

Det kommer nya regler angående den här typen av "egenkontroll" av hästen innan den ska starta eftersom man bedömer att veterinärbesiktningen som numera görs i defileringsvolten inte räcker till.

Det är ju i och för sig bra att man har lite koll men jag har hållit på med det här i 30 år och endast vid två tillfällen har jag fått startförbud för att hästarna presterat sämre än förväntat. Vid båda tillfällena så har hästarna blivit typ "tjuriga" och helt enkelt skitit i att ta i på slutet.

Det har ingen kontroll i världen kunnat förhindra.
Så vad vinner man med det här?

I mitt och säkert i 999 fall av 1000 så åstadkommer man ingenting, mer än irritation med denna folder.
Det är ju ingen som är så dum så att den startar och chansar med en häst som inte är tävlingsmässig. det borde väl de flesta fatta.

Nu tror jag en del blir ännu mer less på den här skiten med allt mer pålagor och onödiga bestämmelser hit och dit, och sämst av allt ännu en liten skvätt med påfyllning i den mugg som snart runnit över för väldigt många.

Men fortsätt ni bara ni som bestämmer, hitta på ännu mer ni, snart så har ni nog knappt några amatörer kvar att bestämma över.

Läste även att Östersund saknar pengar inför de sista två månaderna och måste sänka de redan låga prispengarna ytterliggare.

Var i helvete ska det här sluta?

Det är ju bara att räkna själv.

Ingen mer än vinnaren i loppen med 10 000 i första kommer ens att gå ihop om dom måste åka en bit.

Om jag hade exempelvis en häst i proffsträning som ska åka från typ Sundsvall de knappa 18 milen till Östersund, så betalar man 40 kronor plus moms per mil för en plats på tränarens hästbuss. (17,5 mil x 2 = 1400+350 spänn)

Väl på plats ska en skötare sela ut hästen och ta hand om den.

En nätt liten utgift på 400+moms tillkommer då.

Sedan så vill ju tränaren ha en slant för att han kör.
Säg att din häst blir tvåa och får 5000 kronor.

Momsen på den summan den ser du inte för den betalar ST (Svensk Travsport) in direkt.

Den moms DU betalar på fakturorna (om du deklarerar en gång om året) konfiskeras i närmare två år eller tills du får ut dina momspengar i december året efter loppet gått (nya regler från och med i år i och för sig).

Normalt är det 10 procent kusken vill ha, om han kör själv (en del som lejer andra vill ha 15 procent så att dom ändå får behålla tio procent själva).

Det blir en ny "femhundring" att punga ut med. Glöm inte momsen på 125 spänn som också skall betalas (En del tar ett par hundringar i uppsittning också, men kanske inte om de tränar hästen).

Sedan vill ju travbanan ha betalt för att hästen får tillgång till en boxplats.

200 spänn tar Östersund (och moms 50 spänn). Gävleborgsbanorna suger ut 250 spänn för samma tjänst.

Sedan ska man inte glömma de 30 kronor (lägre moms dock, som ska betalas om anmälan skett via datorn (en hundring om din tränare inte lärt sig använda datorn).

Du kanske åker iväg själv också för att titta på din häst?

Ni vet ju själv vad bensinen kostar och även om inträdet är gratis för två ägare, så ska man ju äta och sånt också när man är borta.

Om man bortser från de "egna" kostnaderna så får du följande kostnadsbild.

Resa 1400 350
Utselning 400 100
Provision 10% 500 125
Boxhyra 200 50
Anmälningsavgift 30 2
Summa 2530 627
Summa, kostnader: 3157 kronor.

Det innebär att du fått en "vinst" på 1843 kronor för att din häst blivit tvåa i ett travlopp och "tjänat" 5000 spänn.

Placerar den sig ett snäpp sämre (3500 in som trea) så är det ju knappt "kaffepengar" kvar och om den inte är bland de tre så går man back.

Är det enda gången den startar den här månaden, så kan du ju lägga in månadskostnaden och behandlingar och liknande i kalkylen också.

Även om man inte är något "mattegeni" så förstår man ju att den här "Ebberöds Bank-verksamheten" som pågår som hästägare är dömd att misslyckas för "vanligt" folk om prispengarna sjunker ännu mer.

Även en amatör har ju tveksam ekonomi i travet med så här låga prissummor.

Nej, man vill ju vara optimist - men det är ju fan så svårt när spiralen snurrar nedåt allt fortare.

Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar