lördag 1 september 2012

Vi kommer aldrig få veta


I fredagens nummer av Travronden, dyker namnet upp på det "doping-preparat" som enligt hörsägen den numera avstängde amerikanske travtränaren Lou Pena använt sig av, men som man inte kunde fälla honom för.

Detta medel förkortat ITPP ger man hästarna i blodet och sedan så har man oerhörd effekt på förmågan att motstå mjölksyra i ca 48 timmar. Sedan är det borta ur blodet.

Hästar som får detta insprutat uppges inte "kunna" bli trötta.

Kostnanden skall enligt uppgift ligga runt 700 kronor per dos enligt den källa jag fått uppgifterna av. En summa som knappast avskräcker någon med syftet att fuska sig till stora pengar och "ärofulla" segrar.

Och för oss som följer travet har det denna sommar gjorts en del lopp som man trodde varit omöjliga att göra.

Frågan är nu om vi får se några liknande prestationer i framtiden också?

Detta medel har tydligen tidigare inte gått att spåra i vanliga dopingprov, men enligt www.harnessracing.com kan man numera även hitta detta ämne.

Att ST - Svensk Travsport - går ut med information om detta medel just nu, är egentligen bara detta en "skandal" i sig - men ser man på det rent pragmastiskt så gör man antagligen rätt.

För jag tror inte att travsportens redan solkiga anseende klarar av en smäll av den här kalibern.

För OM det skulle vara så att man inom en snar framtid upptäcker att någon eller några av våra mest framgångsrika tränares hästar ertappas fullsprutade med ITPP så rasar nog korthuset med en rejäl smäll.

Och då är även spelet som finansierar hela kakan även det bortom all räddning.

Detta är helt klart ett varnande pekfinger i luften från ST åt de aktiva som nu får en "chans" att sluta ge detta medel till sina hästar innan de börjar med provtagningarna.

Hade man i första hand varit intresserad av att "sätta dit" fuskarna, så hade man naturligtvis "hållit käften" om att man kunde hitta ITPP och bara tagit dopingproverna och presenterat resultatet i efterhand.

Men denna gång handlar det inte om en "dumdryg liten fuskare till amatör från djurparksområdet utanför Kolmården" utan troligtvis riktar sig misstankarna mot "större fiskar" denna gång och då blir det genast mycket känsligare.

Men har man levat i "verkliga världen" tillräckligt länge så är det ingenting som förvånar en.

Allra minst hur man nu tydligen väljer att hantera detta.

Som det blir nu så kommer vi "vanliga dödliga" aldrig får veta sanningen.

Om verkligen ITPP använts i Sverige och av vem kommer vi även i framtiden vara "lyckligt ovetande" om

Och kanske är det lika bra.

Ska dock bli intressant att se om några större stall tappar formen under hösten.

Hur som helst så hyser jag noll respekt för vissa hädanefter.

Det är bara synd att dom aldrig kommer att åka dit.

Just nu känns det bara ledsamt att hålla på med trav.

Man förstår ju nästan hur Per Elofsson måste ha känt sig när den dopade Mühlegg oberörd susade förbi honom i skidspåret.

Nej, fy fan.

Björne

3 kommentarer:

 1. Om man tänker på hur vissa kuskar kört loppet. Tredjespår i toktempo har inte haft någon betydelse. Som om kuskarna vetat om att hästen är oslagbar=dopad.

  Jag tänker direkt på Commander Crowe, när än häst är osannolikt bra är det nära till dopingmisstankar. När dessutom Fabrice Souloy är tränare så är det för mig klart att han varit dopad.

  Varför sålde en delägare sin del i världens bästa häst? Visste han att hästen var dopad.

  SvaraRadera
 2. Commander Crow gjorde iofs en nästan overklig prestation, men han har visat tidigare att han har hög potential och han tittar man på han så har han också exteriören för de höga farterna. Blir mer mörkrädd när vissa tränare börjar få hästar som tidigare jagat matlappar att gå ut och vinna okörda från dödens.

  SvaraRadera
 3. Bojkotta jackpott- omgångarna, less på att föda syndikaten :(

  SvaraRadera