tisdag 31 december 2013

Gott Slut och Ett Gott Nytt År


Avslutar med ett sista blogginlägg för året så här på nyårsaftonen.
Det har varit ett händelserikt travår för mig personligen.
Många har ju som vanligt haft åsikter om Parkin och det är ju som det är.

Han har ju ändå sprungit in ca 160 000 kronor och för mig så är det bra pengar, även om det inte räcker för att försörja sig i proffsträning.

Hade han varit i amatörträning hade det varit lysande siffror.

Men som jag (och andra) upptäckt så går han ju ingenting när han är här hemma. Varför vet jag inte säkert, men jag tror att han tidigare sett det här som ett avbrott i tävlandet när han kommer hem och då "bryr han sig inte".

Det kan ju även vara så att jag är oduglig. Men då borde ju inte de andra hästarna fungera heller.

Det finns ju även ett tredje alternativ och det är att han inte klarat av att växa in i klassen mentalt. Tidsmässigt så har han ju satt nya rekord på alla distanser, även om placeringarna ofta uteblivit.

Det känns som om han ger upp om han märker att han inte rår på motståndarna. Kunnandet har han ju fortfaranmde. De lopp han vann under året så slog han ju av så pass bra hästar som Kadett C.D. och Drillbit Ås över upploppet.

Jag tror dethandlar om den mentala styrkan. Och där har vi alla som hållit på med honom under året mer eller mindre misslyckats med att få honom att fungera.
Men så är det ibland så får en häst nog. Om det är för evigt återstår att se.

Vi får väl se hur han uppträder i Frankrike framöver.

Nästa start där är planerad till den 23 Januari.

Under året som gått har jag haft tre egentränade till start och det har varit Proud Bee (som gjorde 4 starter och sprang in 3300:- innan hon såldes i slutet av februari), Quantum Bond (som kom i april och gjorde 11 starter under året - 2 segrar och sprang in 22 500:-) samt Parkin (då som gjorde 4 starter och sprang in 7500:- för mig).

Inga speciellt vassa siffror som tränare.

Det blev ungefär som vanligt i pengar. 33 000 in som tränare på 20 starter. 2 segrar som tränare var det dock några år sedan jag hade, vilket i sig var bra.
Däremot så var det oerhört glädjande och nyttigt för mig själv (och andra, kanske) att se att jag inte är så dålig kusk.

Tre segrar och en med en häst, Damita som inte vunnit på de föregående 37 starterna och inte heller de 6-7 närmaste efter tyder väl på att jag åtminstone har någon sorts förmåga.

Många tror att jag är dålig på att köra. Det är väl delvis mitt eget fel eftersom jag knappast skrytit upp mig själv som kusk. Problemet har väl varit att jag trots att jag varit på "plats" i var 5:e lopp jag kört genom livet så har jag sällan eller för att inte säga aldrig vunnit loppen tidigare.

Nu har jag ju kört väldigt många fler "dåliga" hästar än bra och det är väl en anledning till det tidigare resultatet. Jag får ju inte så många uppsittningar än mina egna och i amatörloppen blir jag sällan "vald" av någon utan det är väl mer av "kuskbrist" jag blir uppsatt tråkigt nog.

Men så är det.

Inte mycket att säga om.

Travet är en utslagssport och upplevs man inte som bra nog så får man inga chanser heller

Jag är dock väldigt tacksam mot en sån som Patrik Jacobsson som jag kom i kontakt med när jag blev lottad på Damita i amatörkuskmatchen jag vann här på Bergsåker. Han brukar normalt låta Hasse Bergh köra amatörloppen, men när han kom upp hit från Stockholm med fina Bella Toscana till uttagningarna inför Amatör -SM valde han att låta mig köra. Nu blev vi bara tvåa i uttagningen efter ett omöjligt lopp, men förtroendet han visade för mig som kusk stärker. Tack för det, om du skulle läsa det här Patrik.

Förhoppningsvis så fortsätter kuskframgångarna även nästa år och då kanske det blir annat?

Patrik Jacobsson, Damita och Jag efter segern i Amatörkuskmatchen på Bergsåker. Foto: Foto Finish ©

Hur som helst så blev det på 21 starter tre segrar och två tredje platser. Med en segerprocent på 14 ( vilket är samma som Johnny Takter och lite bättre än Ulf Ohlsson - inga andra jämförelser ;) ) och inkörda pengar 62 800. Vilket gör 2013 till mitt andra bästa år genom tiderna som kusk.

Jag körde sju olika hästar och fick pengar med fem av dem. Dock inte med Parkin och Messy Dolores, vilka jag körde båda vid ett tillfälle.

Framtiden då?

Jag hoppas på ett ännu bättre år 2014, även om jag tror det blir tufft ekonomiskt för alla i sporten och vi kommer att fortsätta se en utslagning som heter duga.

Bra för oss småhandlare att matlapparna blivit större. Då kanske det går ihop att starta emellanåt.

För egen del hoppas jag också på ett välskapt föl efter Chocolatier framåt början på juni.

Jag hoppas även på att lilla Parkes fortsätter att utvecklas som hon ska och att ett premielopp och eventuellt kval skall vara klart till hösten.

Mindre förhoppningar har jag på "Junior" som får chansen i Frankrike framåt hösten. Beroende på hur det går så får vi se hur hans fortsatta karriär ser ut. Om det blir gårdshäst och hjälpreda för unghästar här hemma eller om det blir fortsatt tävlande.

Den som lever får se.

Närmast dock så går "Bonden" ut från ett kasst läge - igen -på fredag, så vissa saker är oförändrade när vi går in i 2014

Bästa 2013:
1. Mina tre segrar som kusk Inget slår känslan av att vara först i mål. Att veta att man duger.

2. Att Norma var en av de som lyckades bli dräktig med Chocolatier inger hopp om framtiden. Större investering i ett föl har jag aldrig gjort och kommer nog aldrig att göra igen heller. Måtte det lyckas...

3. Quantum Bond och Parkins vunna lopp. "Bonden" är besvärlig och krånglig men har kapacitet vilket han visade genom att vinna två lopp på ett överlägset sättt med mig som kusk. Hoppas han utvecklas ytterliggare och börjar tjäna lite pengar också. "Junior" har haft ett med hans mått mätt ett tungt år i Guld. Han blixtrade dock till vid ett par tillfällen och visade sitt rätta jag när han slog av "stjärnorna" Drillbit Ås (på Bergsåker) och Kadett C.D. (på Dannero).

Sämsta 2012:
1. Tränarstatistiken. Lite väl dåligt med insprugna pengar och Parkins uppträdande när han var i min träning. Pigg och glad samt fin i värmningarna för att vara geistlös och oduglig i loppen.

2. Fuskarna. På något sätt så slank de ur nätet även denna gång, vilket var precis vad jag skrev om då det begav sig. Vi kommer aldrig att få reda på hur det egntligen var...

3. Böter - Precis som vanligt så imponeras jag inte av domarna i tornen. Även i år känns det befogat att kritisera dem där uppe. Inte så mycket för egen del men de silar verkligen mygg och sväljer kameler...

Nu tar jag nya tag igen och som vanligt hoppas jag att jag presterar bättre än någonsin 2014.

Gott slut till er alla, men framförallt ett Gott Nytt År

1 kommentar: